Vitamin K har fået sit navn K for koagulation (størkning af blodet). K-vitamin er vigtigt for blodkoagulation og for knogletæthed. Mangel på K-vitamin fører til øget blødningstendens. K-vitamin er vigtigt for blodkoagulation og for knogletæthed.
Hvordan får du vitamin K, og hvor meget har du brug for?
Gode kilder til vitamin K1 (fyllikinon) er grønne bladgrøntsager, avocado, broccoli, spinat, kål og vegetabilske olier. Højere niveauer af vitamin K2 (menakinon) findes i lever, nyre, kød, mejeriprodukter, kornprodukter, frugt og æggeblommer. Faktorer som dyrkning og opbevaringsbetingelser påvirker indholdet af vitamin K i fødevarer.
Desuden bidrager bakterierne i tarmen med op mod halvdelen af den nødvendige mængde K-vitamin i form af K2-vitamin (Menakinon).
Vitaminet er stabilt over for varme, sollys og luft.
Anbefalet daglig dosis er 1 mikrogram per kilo legemsvægt per dag både for mænd og kvinder.
K-vitaminmangel
Øget tendens til blødning er et symptom på vitamin K-mangel.