Magnesium er et vigtigt mineral, som har stor betydning for normal nerve- og muskelfunktion. Magnesium styrer flere vitale processer i kroppen og er vigtig for at absorbere næringsstoffer fra kosten. Magnesium er også nødvendigt i produktion af protein og i omsætningen af calcium.
Hvordan får du magnesium, og hvor meget har du brug for?
Magnesium findes overalt i kosten, men følgende fødevarer er specielt rige på magnesium:
Specielt grønne bladgrøntsager, bælgfrugter, mørk chokolade, nødder og fuldkornsprodukter er rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager. Drikkevand indeholder også magnesium i varierende mængder afhængig af hårdheden af vandet. "Hårdt" vand indeholder mest magnesium. Vi optager 20-60 procent af det magnesium, vi spiser.
Mangel på magnesium
Magnesiummangel forekommer hovedsageligt i visse typer specialdiæter og visse sygdomme. Muskelkramper og muskelsvaghed er symptomer, der kan opstå med magnesiummangel. Skulle der opstå en alvorlig mangel, hypokaliæmi (lav kaliumværdi), hyperkalcæmi (> høj calciumværdi), adfærdsforstyrrelser og hæmmet vækst.